Članki

Wood-Mizer na LIGNA 2023: “FROM FOREST TO FINAL FORM” - “OD GOZDA DO KONČNIH IZDELKOV”

Thursday, May 18, 2023

Wood-Mizer na LIGNA 2023: “FROM FOREST TO FINAL FORM” - “OD GOZDA DO KONČNIH IZDELKOV”

Na sejmu LIGNA 2023 v Hannovru v Nemčiji je Wood-Mizer predstavil množico novih rešitev in strojev, ki njihovim strankam omogočajo večjo konkurenčnost, soočanje z novimi izzivi, ustvarjanje različnih projektov in zaslužek s pretvarjanjem hlodovine v končne izdelke. Podjetje ostaja zvesto svojemu geslu “From Forest to Final Form” – “Od gozda do končnih izdelkov”.

Zaslužek s predelavo hlodov v les


Na sejmu LIGNA je Wood-Mizer namestil dve industrijski liniji za žaganje hlodovine. Linije sta bili sestavljeni iz žag, ki so bile v sinhronem delujočem sistemu združene s transporterji materiala, ki razvrščajo in transportirajo les, plošče, odrezke in žagovino za nadaljnjo predelavo. To omogoča uporabo 100 % surovin.

Prva linija temelji na najpomembnejši tračni žagi Wood-Mizerja, industrijska žaga WB2000, ki ima hidravlično nakladalno ploščad za hlodovino, integriran samodejni transporter za odstranjevanje desk in debitantski industrijski stroj MR200 Double Arbor Multirip. WB2000 je bil predstavljen na sejmu LIGNA z novo zasnovano operatersko kabino, kjer lahko operater s krmilnimi palicami na nadzorni plošči udobno upravlja vse funkcije linije, od nalaganja hlodovine, do nameščanja materiala na ležišču žage, žaganja in odstranjevanja pripravljenih desk za nadaljnjo predelavo.Prednosti Wood-Mizer linij žag:
• Predhodno razvrščanje hlodov ni potrebno.
• Reže lahko veliko hlodovino do premera 92 cm.
• Ne potrebujete dodatne opreme za lupljenje (WB2000 ima vgrajen lupilnik za čiščenje hlodovine in lubja na vstopni točki lista tračne žage, kar podaljša življenjsko dobo lista).
• Poceni in enostavno vzdrževanje rezil širine 50-75 mm.
• Enostavno upravljanje: en operater nadzoruje vse funkcije WB2000, dve osebi pa upravljata MR200 Multirip.
• Visoko zmogljivi varčni motorji z nizko porabo energije.

Druga industrijska linija Wood-Mizerja predeluje hlodovino v paletne plošče in je sestavljena iz dvojne navpične žage TVS HEAVY DUTY (to je nova različica Wood-Mizer TVS, predstavljena na LIGNA 2023), nakladalne rampe za hlodovino in opreme za razvrščanje, vodoravne dvojne tračne žage HR700 in robilnik EG800 za obdelavo plošč.

Na ločeni stojnici je Wood-Mizer predstavil svojo novoustanovljeno divizijo Wood-Mizer Systems, ki je specializirana za načrtovanje in proizvodnjo po meri izdelanih linij za industrijsko žaganje za specifične potrebe podjetij.Povečanje produktivnosti

Ena pogosto uporabljena možnost za povečanje produktivnosti žage je dodajanje robilnika in/ali multirip operaciji na žagi. Tračna žaga v tem primeru izdeluje neobrezane deske, ki jih nato s krožnimi žagami prepelje skozi robilnik/multirip.

Na sejmu LIGNA je Wood-Mizer predstavil paleto robilnikov za različne zahteve po obsegu: stroji, ki se razlikujejo po moči, zmogljivosti, največjih dimenzijah plošč in ceni.

Kompaktni robilnik EG100 z električnim 7 kW ali bencinskim 14 KM motorjem in dvema krožnima žagama premera 250 mm je odlična možnost za individualne žagarje, vključno s tistimi, ki upravljajo s prenosnimi žagami. Najbolj popularen robilnik/žage z več rezili Wood-Mizer EG300 je opremljen z elektromotorjem 15 kW ali 18,5 kW, prostostoječo nadzorno ploščo z elektronskim Setworksom in ima lahko 2 do 5 krožnih žag s premerom 350 mm.

Kot del industrijskih linij na stojnici Wood-Mizer so bile v akciji prikazane industrijske različice robilnikov in krožnih žag z več rezili, vključno z robilnikom EG800 z motorjem od 30 do 55 kW in štirimi 400 mm krožnimi žagami ter MR200 Double Arbor Multirip z motorji od 2x15 do 2x30 kW in več krožnih rezil z do 12 na vsaki gredi, ki lahko žagajo les do 200 mm debeline.Premik proti velikim hlodom

Nove priložnosti na trgu hlodovine odpirajo nove niše za žagarje. Razpoložljivost ogromnih hlodov, ki jih je težko prevažati in razrezati, a jih je enostavno in poceni kupiti, je spodbudila Wood-Mizer, da svojim strankam ponudi možnost WIDE glave žage, ki je na voljo z LT linijo žag. Na LIGNI predstavljeni stroji LT15WIDE, LT20WIDE, LT40WIDE in LT70WIDE lahko žagajo hlodovino s premerom od 90 do 105 cm.

Edinstveno zasnovana izjemno široka žaga LX250 ponuja še več možnosti za obdelavo širokih desk in plošč. Ta stroj s široko glavo žage, ki se premika po dveh tirnicah, lahko razreže hlode do premera 140 cm. Za ravnanje in brušenje širokega materiala je Wood-Mizer zasnoval MB200 SlabMizer, ki žagarjem omogoča ravnanje plošč do širine 142 cm z rezalno glavo s petimi karbidnimi noži in orbitalnim nastavkom za brusilno glavo.Delati neodvisno in biti sam svoj šef

Številni lastniki mobilnih žag Wood-Mizer so samozaposleni in izvajajo pogodbeno žaganje na kraju samem. Za te stranke je Wood-Mizer predstavil dve novi mobilni žagi s širokimi glavami žage, ki združujeta prednosti mobilnosti in predelave velikih hlodov.

Mobilna tračna žaga LT15CLASSIC WIDE je odličen cenovno ugoden stroj s segmentnim ležiščem, medtem ko je mobilna tračna žaga LT20WIDE naprednejša rešitev, saj je njeno ležišče mogoče opremiti z različnimi verzijami hidravličnega sistema za rokovanje s hlodovino, kar je pomembno pri delu s težkimi hlodi. Oba stroja ustvarjata konkurenčne prednosti na novih trgih, vključno z naraščajočo potrebo po predelavi lesa na samem mestu.

Na stojnici Wood-Mizer so imeli obiskovalci možnost primerjati modele žag Wood-Mizer v akciji. Ko je bila predstavljena celotna linija strojev LT, je postala jasna razlika v krmiljenju, hitrosti in zmogljivosti strojev. Na primer, tračna žaga LT15CLASSIC z nizkim segmentnim ležiščem, 7,5 kW motorjem in 32 mm rezilom ima ročno nalaganje in nameščanje hlodovine. Najhitrejša in najproduktivnejša tračna žaga v liniji LT, LT70, ima večfunkcijski hidravlični sistem, glavni motor z močjo 18,5 kW, velika kolesa z rezili s premerom 600 mm in uporablja 38 milimetrsko rezilo.

Vse Wood-Mizer žage so lahko opremljene s Setworks, elektronsko napravo za programiranje zahtevane debeline deske, ki samodejno nastavi žagino glavo na ustrezno višino. Žaga LT70 je standardno opremljena s sistemom Setworks.NOVO! Žaganje z zeleno energijo.

Na sejmu LIGNA 2023 je Wood-Mizer predstavil prvi prototip žage, ki ga poganja električna baterija. Ta nova možnost vira energije, ki je na voljo za LT15WIDE, bo mojstrom omogočila cenovno ugodno električno žago z zamenljivimi baterijami. Uvedba električne akumulatorske žage Wood-Mizer je še en korak k zeleni energiji na našem planetu.Sprostite svojo ustvarjalnost

Za ljubiteljske obdelovalce lesa je Wood-Mizer predstavil najmanjšo in cenovno najbolj dostopno žago LX50, ki zagotavlja kakovost in natančnost razreza za male žagarje.

Poleg tega je bila celotna linija kompaktnih lesnoobdelovalnih strojev Wood-Mizer predstavljena na ločeni stojnici Wood-Mizer, vključno z dvema novima dodatkoma, štiristranskim skobeljnim strojem/rezkarjem MP280 in žago za plošče MS750. Na sejmu LIGNA 2023 je bil premierno predstavljen tudi avtomatski stroj za obdelavo materiala Wood-Mizer CNC5003.

Wood-Mizer ne izdeluje samo opreme, ampak je tudi pomemben proizvajalec in dobavitelj rezilnega orodja. Celotna paleta listov za tračne žage, krožnih žag, skobeljnih nožev in rezil je bila predstavljena tudi na LIGNI kot del oddelka Wood-Mizer TOOLS, skupaj z opremo za vzdrževanje rezil Wood-Mizer.

Podjetje Wood-Mizer sta pred več kot 40 leti ustanovila dva inventivna inženirja, ki sta se združila pri kreativnem izzivu in zgradila prvo mobilno tračno žago na svetu. Ta odločitev je popolnoma spremenila in določila razvoj industrije razreza lesa za prihodnja leta, prinesla pa je nove priložnosti za žagarje - mobilnost, učinkovitost, nizko porabo energije ter varčevanje z dragocenim lesnim virom zaradi tehnologije tankega reza. Na LIGNA 2023 smo videli, da Wood-Mizer več kot 40 let po svojem začetku, ki ga vodijo nadarjeni inženirji oblikovanja, še naprej prinaša inovacije v svet. Te inovacije spreminjajo življenja na bolje, ne le za uporabnike in lastnike strojev Wood-Mizer, temveč tudi za njihove skupnosti, saj jim omogočajo uresničitev sanj, ustvarjanje novih projektov in rast njihovega poslovanja »from forest to final form« - »od gozda do končnega izdelka«.

***

Name:
Email:
Subject:
Message:
x

Dobrodošli v novičarskem središču Wood-Mizer Slovenija!

Tukaj boste odkrili, kako lastniki žag po vsem svetu dejavno prispevajo k rasti lokalnega gospodarstva s trajnejšo in dobičkonosnejšo predelavo lesa.

Če želite izvedeti več o podjetju Wood-Mizer ali o posameznih člankih, nas kontaktirajte.

e-glasilo

Newsletter

Ali vam je članek všeč? Naročite se na naše e-glasilo in enkrat mesečno boste prejemali takšne članke v vaš e-poštni predal!

Pošlji