Članki

Wood-Mizer Systems za industrijske tračne žage, predstavljene na sejmu LIGNA 2023

Friday, May 19, 2023

Wood-Mizer Systems za industrijske tračne žage, predstavljene na sejmu LIGNA 2023

Na sejmu LIGNA je Wood-Mizer predstavil svoje najboljše in najnaprednejše linije Wood-Mizer Systems, vključno s tisto, ki je zasnovana za obdelavo velikih količin lesa na osnovi industrijske tračne žage WB2000 in drugo, razvito za predelavo hlodovine v paletne plošče, zasnovano na TVS-HD dvojna navpična žaga. Poleg tega je Wood-Mizer predstavil tudi svojo najnaprednejšo rešitev za težka dela za industrijo žaganja – EA3000 Optimizing Edger - robilnik.

Rešitve za industrijsko žaganje Wood-Mizer pritegnejo pozornost industrije zaradi dostopne cene in nizkih stroškov vzdrževanja v primerjavi s podobnimi rešitvami, ki jih ponujajo konkurenti. Wood-Mizerjeve prilagojene linije za žaganje omogočajo največji izkoristek iz vsakega hloda, hkrati pa proizvedejo čim manj odpadkov. Zasnova je specifično prilagojena potrebam kupcev in tako lahko podjetja za žaganje lesa zmanjšajo delovno silo ter hkrati z avtomatizacijo in pametnimi rešitvami povečajo svojo produktivnost.

Od njegove uvedbe leta 2015 so številna žagarska podjetja po vsem svetu namestila industrijsko tračno žago Wood-Mizer WB2000 in s tem dvignila svojo produktivnost za dva do trikrat. Industrijska tračna žaga Wood-Mizer WB2000 je stroj, ki združuje prednosti ozke in široke tehnologije listov tračne žage – učinkovita glava žage za izjemno zmogljivo rezanje, zasnovana za delo s 50 ali 75 milimetrov širokim ali 100-mm Stellite širokim rezilom, masivno ležišče s hidravliko za rokovanje s hlodovino in številne funkcije za enostavno upravljanje.

Med sejmom LIGNA je bila industrijska tračna žaga WB2000 opremljena z novo kabino za operaterja, ki poveča varnost in udobje operaterja. Izolirana prostorna kabina zagotavlja udobno delovno okolje in dobro vidljivost za rezanje lesa. Enostavno upravljanje žage iz kabine je omogočeno z do štirimi videokamerami, ki spremljajo postopek in 12-palčnim zaslonom na dotik z dvema krmilnima palicama za aktiviranje funkcij in nadzor parametrov žaganja.

Sodobna in težka zasnova ležišča tračne žage z zmogljivostjo 6 ton je zgrajena na dveh robustnih jeklenih nosilcih v obliki črke C (400 x 110 mm). Ležišče ima najnaprednejše hidravlične funkcije za ravnanje s hlodi, vključno s sponami za hlode, verižnimi obračalniki, električnimi valji, stranskimi oporami in držalnimi sponami. Komponente za obdelavo hlodov so modularne in jih je mogoče prilagoditi individualnim poslovnim zahtevam.

Industrijska tračna žaga WB2000 se lahko uporablja kot učinkovit, samostojen stroj ali kot del industrijske linije za žaganje za visoko zmogljivo in avtomatizirano proizvodnjo velikega obsega. Zaradi širokih hidravličnih konfiguracij in podaljškov ležišča žage je univerzalni stroj za obdelavo hlodovine različnih premerov, dolžin in gostot.

Industrijska tračna žaga WB2000 z mizo za hlodovino, sortirno mizo in MR200 dvogredno krožno žago je visoko učinkovita linija za žaganje, zasnovana za velika podjetja za razrez lesa. Miza za hlodovino za hitro in varno nakladanje hlodovine je nastavljiva med 3,6 m in 6 m dolžine ter 2-3 transportnimi verigami (na voljo tudi v različici Heavy-Duty). Za tračno žago je modularna sortirna miza za avtomatiziran sprejem materiala in njegovo usmerjanje v nadaljnjo predelavo. Posamezni moduli (vsak dolg 3 m) se lahko združijo v grozde, da sestavijo sortirne žepe. Linijo bi lahko razširili tudi z več stroji in opremo, npr. na levi in desni strani bi lahko vgradili drsnike ali zbirnike, robilnike za deske ali žage z več rezili za razrez. Lahko se namesti tudi transportni trak za zbiranje materiala, ki transportira robne deske do razreza in sekance do sekalnika.

MR200 dvogredna žaga z več rezili  je popoln industrijski stroj za povečanje produktivnosti tračne žage in skrajšanje časa in zmanjšanje dela, potrebnega za razrez. Zaradi svoje zanesljivosti, natančnosti in vsestranskosti je donosna naložba za velike proizvodne obrate. Njena kompaktna in funkcionalna zasnova vključuje centralizirano nadzorno ploščo, spremenljivo hitrost podajanja (1,5–15 m/min), lasersko linijo in pomožni valj za podajanje, močne modularne podajalne in izstopne mize, 3 pogonske potisne valje in izbirno vgrajeno - sekalnik. MR200 deluje z do 12 krožnimi žagami na vsaki gredi, kar bistveno pospeši postopek rezanja. Žaga lahko les do 540 mm širine in 200 mm debeline.
Wood-Mizer je na sejmu LIGNA predstavil tudi dvojno vertikalno žago TVS-HD z nagnjeno ploščo za hlodovino, opremo za sortiranje materiala in dva stroja za industrijsko optimizacijo – vodoravno žago HR500 in robilnik desk EG800. Linija je bila razvita kot odgovor na potrebe proizvajalcev palet, ki iščejo večji izkoristek lesa, manj tehničnega vzdrževanja, manjšo porabo energije in manj vložka dela.

Dvojna navpična žaga TVS-HD je stroškovno učinkovita, vsestranska in visoko zmogljiva rešitev za industrijsko žaganje, izdelana za zanesljivost in vzdržljivost. Med garancijskim obdobjem in po njem je na voljo odlična tehnična podpora. TVS-HD lahko v enem prehodu učinkovito odreže obe navpični strani hloda do premera 450 mm in dolžine 5,2 m. Z dvojnimi rezalnimi glavami, ki jih poganjata dva elektromotorja (vsak po 18,5 kW), se operacija rezanja izvede v samo enem prehodu. Centraliziran hidravlični sistem napenja obe rezili istočasno (50 mm ali 32-38 mm širine, 4670 mm dolžine). Z dvignjenega stojala z ergonomsko nadzorno ploščo lahko upravljavec izbere želeno velikost reza, saj se stroj samodejno prilagodi tej velikosti, ne da bi bilo treba razvrščati hlodovino pred žaganjem.
Stroj ima nagnjeno nakladalno ploščadjo, ki prenaša hlode v avtomatski obračalnik. Obračalnik hlodovine s kladivnimi pnevmatskimi valji na podajalni strani vrti in nastavlja material na premikajočem se verižnem pomiku. Nato hlod vodi sistem potisnih valjev, ki mu dajejo največjo stabilnost med rezanjem. Po rezu stranski diski sistema za odstranjevanje plošč sprostijo plošče na spodaj nameščene tekoče trakove.

Povečanje učinkovitosti proizvodnje palet zahteva optimizacijo določenih postopkov žaganja, kot je žaganje robov desk ali robljenje plošč. Zato TVS-HD najbolje deluje v sistemu z vodoravno rezalno žago z več glavami HR700 in industrijskim robilnikom EG800.

Horizontalna tračna žaga z več glavami HR700 je namenjena podjetjem, ki hitro rastejo in se širijo. Njena modularna konstrukcija omogoča do šest glav za pretvorbo velikih tramov v šest desk in en tram v samo enem prehodu. HR700 je na voljo z 2-glavo osnovo v osnovni konfiguraciji in jo je mogoče kadar koli razširiti z dodatnimi moduli. Posamezna glava žage uporablja 32-38 mm široka in 4670 mm dolga rezila, poganja pa jo električni motor z močjo 11, 15 ali 18,5 kW, kar omogoča velikost trama do 400 mm x 400 mm. HR700 ima tudi dvotirni jekleni tekoči trak, ki podpira polno širino trama, pogonske špičaste valje za dodajanje dodatne napetosti premikajočim se tramovom, centralizirano napenjanje rezila in sistem mazanja za vsak modul z 2 glavama ter izbirne valje za krajše tramove. Nadzorna postaja ima lahko tudi multi-setwork in električni sistem za dvig in spuščanje.

Wood-Mizer EG800, industrijski ročni robilnik plošč, je vsestranski stroj, ki združuje značilnosti robilnika in žage z več rezili. Njegova primarna funkcija je visoka hitrost robljenje desk do debeline 50 mm. Podajanje lahko deluje počasnejše za razrez materiala do debeline 110 mm. EG800 je na voljo z motorji 30–55 kW, ki poganjajo standardna štiri rezila (največji premer 400 mm) na 60-mm gredi. Z dodatnim kompletom distančnikov je mogoče namestiti več rezil za doseganje različnih velikosti izdelkov. Elektronsko spremenljivo krmiljenje hitrosti podajanja med 0-50 m/min. v samostojnem načinu ali do 130 m/min. v procesni liniji. Valjčne podajalne/izstopne mize omogočajo varno in udobno delovanje stroja. Material vstopa skozi okno 640 x 120 mm z zaščitno zaveso in ga dovajajo štirje spodnji valji in dva modularna držalna valja. Izbirno je robilnik/multirip EG800 na voljo z nastavljivim rezilom, ki ga upravljate z upravljalne plošče setworks, štirimi laserskimi merki za enostavno poravnavo plošč, podaljški mize za podajanje/izstopanje in transportnim s trakom za žagovino.

Wood-Mizer je na ločeni stojnici, namenjeni industrijskim razstavljavcem, predstavil svojo najnovejšo, najbolj visokotehnološko rešitev za industrijo žaganja lesa – EA3000 optimiziran robilnik za Wood-Mizer Systems. Uporablja napredno tehnologijo skeniranja s kamero za doseganje visoke natančnosti in manj odpadkov v postopku robljenja. Vse operacije – od podajanja materiala do skeniranja, nameščanja in žaganja se izvajajo samodejno. EA3000 ima motorja 2 x 30 kW (opcijsko 2 x 45 kW), ki omogočata učinkovito rezanje materiala do širine 550 mm in debeline 100 mm. S hitrostjo podajanja 150-250 m/min. lahko stopnja proizvodnje doseže do 16 desk na minuto. V procesu rezanja stroj uporablja dva centrirna rezila s premerom 450 mm. V standardni konfiguraciji ima EA3000 električni sistem za servo-dimenzioniranje, samodejno poravnavo plošč, stacionarno nadzorno postajo PLC, optični skener materiala in sistemsko vodena pnevmatska držala. Opcijsko je lahko robilnik opremljen s sistemom za prečno skeniranje plošč.
K sodelovanju z Wood-Mizer Industrial Sawmilling Solutions so vabljena vsa srednja in velika lesnopredelovalna podjetja. Inženirska ekipa Wood-Mizerj je predana in pripravljena deliti svoje najboljše znanje in izkušnje ter pomagati širiti in rasti vaše podjetje.

***

Name:
Email:
Subject:
Message:
x

Dobrodošli v novičarskem središču Wood-Mizer Slovenija!

Tukaj boste odkrili, kako lastniki žag po vsem svetu dejavno prispevajo k rasti lokalnega gospodarstva s trajnejšo in dobičkonosnejšo predelavo lesa.

Če želite izvedeti več o podjetju Wood-Mizer ali o posameznih člankih, nas kontaktirajte.

e-glasilo

Newsletter

Ali vam je članek všeč? Naročite se na naše e-glasilo in enkrat mesečno boste prejemali takšne članke v vaš e-poštni predal!

Pošlji