Gradnja edinstvene lesene kapele na kmetiji v ZDA

By Olivia Eaker, Wood-Mizer

Gradnja edinstvene lesene kapele na kmetiji v ZDA

"Kot gradbenik delam že 50 let in v teh letih sem zgradil veliko različnih objektov. Mislim pa, da je ta kapelica najboljši projekt, kar sem jih kdaj naredil," pravi Bill Miskiman, lastnik kmetije v Connecticutu in eden od sodelujočih pri ustvarjanju edinstvene kapelice Trinity Knot.

 

Chapel rock wallChapel rock wall

 

Pred približno desetimi leti sta Bill Miskiman in njegova žena Amy Finnegan kupila 7 hektarjev veliko kmetijo v New Milfordu v Connecticutu. "Prvotna Finneganova kmetija pripada Amyjini družini na Irskem. Zato našo kmetijo imenujemo Finneganova kmetija, Zahod," se smeji Bill.

bill and amybill and amy

 

Območje je bilo nekoč popolnoma poraščeno z gozdom, zato ga je Bill sčasoma posekal in spremenil v ekološko kmetijo. Hkrati je nakopičil določeno količino hlodovine. "Ne maram zavreči dobrega lesa," priznava Bill.

Bill in Amy sta med potovanjem po Islandiji dobila navdih. Ker sta tudi sama kmeta, ju zanima vse, kar je povezano s kmečkim življenjem v drugih krajih.

 

structurestructure

 

"Opazila sva, da ima na tem vulkanskem otoku sredi oceana skoraj vsaka kmetija urejeno majhno kapelico."

Radovedna sta začela spraševati domačine o tej tradiciji in izvedela, da je zaradi velike razpršenosti podeželskega prebivalstva otoka in velike oddaljenosti sosednjih kmetij praktično, da kmetje zgradijo bogoslužni prostor na vsaki kmetiji.

 

BuildBuild

 

"To naju je neverjetno navdušilo!" pravi Bill. "Odločila sva se, da bova na najini kmetiji zgradila majhno kapelico, v kateri se bova zahvaljevala Bogu za najine blagoslove!"

Inside the ChapelInside the Chapel

 

Ko sta se vrnila v Connecticut, sta idejo delila s prijateljem Jonom Scottom, ki živi približno uro vožnje od njune kmetije. Jon se je takoj vključil in kmalu prispel na kmetijo s prenosno žago Wood-Mizer LT40WIDE, da bi začel s projektom!

V samo treh dneh so iz majhnega kupa hlodovine izdelali zahtevane dimenzije lesa, vključno s severnim belim jesenom, črno češnjo in gabrom.

 

LT40WideLT40Wide

 

"Seveda smo se morali spoprijeti s češnjevim lesom," priznava Bill.

Pred nekaj leti sta Bill in Jon med urejanjem jahalne maneže na posestvu posekala več deset češnjevih dreves. "Dejstvo je, da češnjevi listi vsebujejo kemikalije, ki lahko zastrupijo konje in krave," pojasnjuje Bill.

 

weddingwedding

 

Vsak, ki je že kdaj žagal češnjev les, ve, kako težko je to delo. Debla češenj so gosta in neverjetno ukrivljena. Za žaganje takšnega drevesa morate imeti odlične izkušnje in visokokakovostno žago. Na srečo je Jon imel oboje! Njuna nagrada je bil izjemno trpežen in lepo strukturiran češnjev les, namenjen konstrukcijskim elementom kapele.

Trinity ChapelTrinity Chapel

 

"Še posebej zahtevna je bila češnja, saj so drevesa zelo zvita in potrebovali smo nosilce 100 x 150 mm ter 100 x 100 mm in 50 x 100 mm za plošče. Nekateri nosilci z lamelami so vključeni v konstrukcijo, saj ne vplivajo na trdnost. Poleg tega prispevajo k rustikalnemu videzu, katerega je Bill želel doseči," pojasnjuje Jon.

"Priznam, da nam ne bi uspelo dokončati projekta kapele, če ne bi bilo mojega Wood-Mizerja," pravi Jon.

Les so lepo zložili na kupe in ga približno eno leto sušili na prostem. Nato sta dva izkušena mizarja, Scott Keller in Kevin Parsons, začela z gradnjo kapele, ki so jo gradili približno štiri mesece.

"Ugotovili smo, da imamo vsi trije skupaj 135 let tesarskih izkušenj," se smeji Bill.

 

WindowWindow

 

Zdaj si lahko ogledamo odprto strukturo kapele Trinity Knot, v kateri so osnovni stebri in tramovi, stolp in stenske podpore iz češnje, horizontalne podpore in obloge so iz belega jesena, tla pa iz gabra.

"Edini material, ki ga nisem obdeloval z Wood-Mizer, so bile deske iz macesna, ki smo jih uporabili za strop," pravi Jon. "Nisem imel štiristranskega skobeljnika/rezkalnika Wood-Mizer, s katerim bi lahko izdelal pero in utor. Zdaj ga imam!"

 

ChapelChapel

 

Starodavna steklena okna v kapeli smo dobili iz posestva Tiffany v Greenwichu, CT, medeninast zvon, ulit leta 1820 v mestu Troy, NY, pa smo dobili od restavratorja zvonov v Michiganu.

Na splošno je kapela na kmetiji videti čudovito. "Nenavadno in edinstveno" je najpogostejši odziv tistih, ki obiščejo kmetijo, saj so presenečeni nad zasnovo in spretnostjo graditeljev. Kapelica Trinity Knot je odličen kraj za molitev in meditacijo, za upočasnitev in počitek ali za razmišljanje o vznemirljivem novem projektu.

 

first wedding at chapelfirst wedding at chapel

 

"Za kapelo Trinity Knot Chapel že načrtujemo poroko," ponosno pove Bill. "Mislim, da bo to prva od mnogih."

***

Naročite se na naše novice
Prejemajte e-poštne novice o ekskluzivnih posebnih ponudbah, novih izdelkih in vabilih na posebne dogodke!