Ko se hobi in delo prepletata: zgodba o švedski mizarski delavnici

By Wood-Mizer, Europe

zgodba o švedski mizarski delavnici

 

"Delo s svojim hobijem omogoča neskončne ure užitka. Živim sanje." To je pogled Rasmusa Ströma na obdelavo lesa v njegovi mizarski delavnici Ädelsnickaren (Dobri tesar) v Falköpingu na Švedskem. Z uporabo opreme za obdelavo lesa podjetja Wood-Mizer, kot je vsestranski štiristranski skobeljni stroj/rezkar MP260, Rasmus izdeluje specializirane izdelke, kot so talne obloge in obloge s spoji na utor in pero, vrata za kuhinjske omarice in okrasni robovi.

Rasmus si je že v mladosti želel postati lesar. Njegova pot se je začela po diplomi na srednji šoli za lesno oblikovanje. Rasmus je po 12 letih zamenjal svojo službo skrbnika stavbe in tehnika ter ustanovil podjetje za obdelavo lesa. Njegovo podjetje Ädelsnickaren je specializirano za mizarstvo po meri, od skobljanja lesa do izdelave pohištva. »V mojem razredu lesnega oblikovanja sem bil sprva edini študent. Sčasoma so se pridružili še trije mizarji, kar je povečalo povpraševanje po specializiranih lesenih izdelkih in storitvah, ki takrat niso bili še tako priznani,« se spominja Rasmus.

 

 

Rasmusovo strast do mizarstva napaja njegova ljubezen do potencialne preobrazbe lesa v čudovite predmete. "Privlačnost lesa je v njegovem vonju in vzorcih, ki se pokažejo pri rezanju. Gre za spreminjanje dolgočasnega hloda v nekaj edinstvenega, omejenega le z domišljijo," je dejal.

"Vedno sem čutil globoko povezanost z lesom, kar me je pripeljalo do tega, da sem nadaljeval tečaj lesarstva in sledil svojim sanjam. Danes več ljudi ceni zadovoljstvo ročnega dela, ki je v skladu z mojo izkušnjo neskončnih, prijetnih ur, zatopljenih v moj hobi," opaža.

 

 

V podjetju Ädelsnickaren, je oprema Wood-Mizerja, zlasti skobeljni stroj/rezkar MP260, ključnega pomena pri izdelavi končnih izdelkov. "Z enim strojem lahko opravim več nalog, za katere si včasih potreboval več masivnih stroje. MP260 pa s svojima dvema vodoravnima in navpičnima rezalnima glavama, omogoča sočasno delovanje, kar ga naredi za nepogrešljivega, hkrati pa kompaktno in lahko orodje v moji delavnici," pojasnjuje Rasmus.

Ti stroji so bili predstavljeni na Švedskem v zgodnjih devetdesetih letih prejšnjega stoletja in zdaj pod vodstvom Wood-Mizerja, postajajo vse bolj prepoznavni v Evropi in na drugih svetovnih trgih. Ponujajo funkcije, kot so delovne mize iz litega železa za stabilnost, več rezalnih glav za celovito oblikovanje in učinkovite nastavitve motorja za napajanje rezalnih glav. Ti stroji, ki so bistveni za vsako sodobno lesno delavnico, podpirajo široko paleto rezalnih glav in dodatkov.

"Na primer, uporabljam skobeljni stroj/rezkar MP260 za izdelavo spojev na talnih deskah, na Švedskem znanih kot råspont, ki zagotavlja gladko končno obdelavo in prilagojene utore po specifikacijah naročnika," pojasnjuje Rasmus.

 

 

Prav tako je izboljšal svojo nastavitev s sistemom za odsesavanje sekancev Wood-Mizer, da bi ohranil čisto in varno delovno okolje, pri čemer je opazil njegovo izjemno moč v primerjavi z drugimi znamkami.

Za obdelavo velikih lesenih plošč za pohištvo Rasmus sodeluje s podjetjem True North Interior, pri čemer uporablja Wood-Mizer MB200 SlabMizer. Ta stroj je primeren za oblikovanje in brušenje velikih površin, kar je idealno za izdelavo miz in klopi iz masivnega lesa.

"Na Švedskem je les temeljni gradbeni material za domove, kar se ujema z mojim sanjami o gradnji lastne lesenke hiše." Moja strast presega mizarstvo do  ustvarjanja lesenih hiš," zaključuje Rasmus.

 

***

Naročite se na naše novice
Prejemajte e-poštne novice o ekskluzivnih posebnih ponudbah, novih izdelkih in vabilih na posebne dogodke!