Kmetija v Nemčiji z žago Wood-Mizer LT70 razširja svoje poslovanje in povečuje prihodek

Kmetija v Nemčiji z žago Wood-Mizer LT70 razširja svoje poslovanje in povečuje prihodek

 

Z Wood-Mizer opremo za žaganje, lahko kmetje diverzificirajo svoje dejavnosti in ustvarijo dobiček z uporabo lokalnega lesa.

Kmetija Andreasa Piehla leži v Barnitzu, majhni skupnosti ob reki Labi, Barnitz je kraj, za katerega njegova družina skrbi že štiri generacije. Kmetija se ukvarja z govedorejo in vzrejo, trenutno imajo 280 govedi, načrtujejo pa tudi vzrejo plemenske živine. Kmetija se razprostira na 160 hektarih, vključno s travniki za krmo, gozdovi in njivami za poljščine, kot so koruza, žita in ogrščica.

Andreas se je na začetku svoje kmečke poti poklicno izobraževal na področju kmetijstva in pridobival izkušnje z delom na drugi kmetiji. V tem času je družinsko podjetje vodil Andreasov oče, Andreas pa je iskal načine, kako prispevati in razširiti družinsko kmetijo. Ko je Andreas na sejmu odkril prenosno žago Wood-Mizer, je videl priložnost. Leta 1996 je kupil bencinsko žago LT40 in pričel z mobilnimi storitvami žaganja.

 

 

Leta 2003 se je kmetija razširila s pridobitvijo sosednje posesti. Andreas je imel takoj več dela: v naslednjih letih je prenovil in na novo zgradil skoraj vse objekte na kmetiji z lesom iz svojega gozda. Pridobivanje in razrez lastnega lesa na tračni žagi je bilo zelo ugodno in se je izplačalo.

Andreas je kmalu nabavil dizelsko žago LT40 in nato še močnejšo električno žago LT70. Z električnim žago je žaganje postalo stacionarno in veliko bolj obvladljivo. Model LT70 je najmočnejši med profesionalnimi Wood-Mizerjevimi stroji LT, njegova izjemna lastnost pa je hitrost rezanja. Visoka hitrost ob ohranjanju natančnosti rezanja je dosežena z uporabo zmogljivega 18,5 kW motorja, hitre hidravlike za nalaganje hlodovine, motorjev, ki premikajo glavo žage naprej/nazaj in gor/dol ter številnih dragocenih naprav, ki olajšajo delo operaterja, bolj priročno, kot so Setworks, LubeMizer, električna vodilna roka rezila in lupilec. V primerjavi z drugimi modeli LT ima kolut rezil iz litega železa LT70 večji premer 600 mm, kar omogoča uporabo rezil širine od 38 do 50 mm, kar prispeva k povečanju hitrosti rezanja.

 

 

Andreasova žaga LT70 reže hlode v neobrezane deske in tramove. Po LT70 Andreas uporablja majhen robilnik Wood-Mizer EG100, kompakten stroj, ki deske reže po dolžini na želeno velikost. Wood-Mizer proizvaja EG100 z električnim motorjem in bencinskim motorjem.

Po orkanu, ko je bilo na tleh veliko podrtega, poškodovanega lesa, predvsem suhih smrek, se je povpraševanje po storitvah žaganja močno povečalo, zaradi česar je Andreas razmišljal o širitvi poslovanja. Ustanovil je Holzhandel AP za žaganje in trgovanje z lesom ter ga opremil z dodatnimi stroji Wood-Mizer za proizvodnjo talnih desk. Potem ko je svojo ponudbo razširil na različne vrste lesa, ima Andreas zdaj veliko zalogo hlodov in proizvaja les po meri za zasebne stranke in tesarje.

 

 

Danes družinska kmetija deluje s pomočjo Andreasa, njegove žene Anje ter redno in občasno zaposlenih. Po potrebi jim priskočijo na pomoč tudi sinovi in starši. Sin Max je pridobi kmetijsko izobrazbo, družinsko kmečko podjetje pa cveti, saj kmetijstvo združuje z žagarstvom in trgovino z lesom.

***

Naročite se na naše novice
Prejemajte e-poštne novice o ekskluzivnih posebnih ponudbah, novih izdelkih in vabilih na posebne dogodke!