Poljski podjetnik uspel v lesnopredelovalnem poslu z žago Wood-Mizer

Poljski podjetnik uspel v lesnopredelovalnem poslu z žago Wood-Mizer

 

Poljski podjetnik Zygmunt Koss govori o tem, kako je našel strast do obdelave lesa in kako je uspel v poslu zahvaljujoč ustrezni tehnologiji.

 

 

»Z lesarstvom sem se začel ukvarjati, lahko bi rekli, po naključju; tega nisem načrtoval,« pravi Zygmunt Koss, podjetnik iz Pomeranije. »V stari hiši, kjer smo živeli, je bila neizolirana soba, ki je pozimi zmrzovala. Da bi jo izolirali, sva se z ženo odločila, da bova stene obložila z leseno oblogo, ki je bila takrat zelo moderna. To je bil trenutek, ko so se začele moje dogodivščine z obdelavo lesa.«

 

Leta 1991 je Zygmunt ustanovil svoje podjetje, specializirano za notranjo opremo. "Stenske table, omare, mize – to smo večinoma izdelovali v prvih letih našega poslovanja."

»Povabljen sem bil k sodelovanju pri projektu EU London Array, ki se je izvajal v ladjedelnicah Gdańsk in Gdynia. Ta projekt je bil namenjen izgradnji vetrnih elektrarn v Severnem morju. Predložil sem potrebne dokumente za sodelovanje na razpisu,« Zygmunt pojasnjuje.

»Nisem bil sam; več ljudi je želelo sodelovati pri projektu, a sem na moje presenečenje zmagal na razpisu! To je bil zame neverjeten šok!«

Za izvedbo projekta je bilo potrebno za mizarsko delavnico nabaviti nove stroje, ki bi omogočili izvedbo projekta. Naloga je bila izdelava lesenih nosilcev za opaž vetrnih elektrarn. To je morala biti trpežna in natančno izdelana konstrukcija, zato je moral Zygmunt vključiti najkakovostnejše stroje.

Ko je pregledal ponudbo žag na trgu, se je Zygmunt hitro odločil za nakup žage Wood-Mizer. Prišel je na sedež poljskega proizvodnega centra Wood-Mizer, da bi dobil več informacij. S posojilom pri banki je kupil model LT20B z modularnim ležiščem.

 

 

Ta posebna žaga iz serije Wood-Mizer združuje dobro znano konzolno zasnovo žagine glave LT20 z nizko segmentiranim ležiščem. To ležišče nima hidravlike, vendar je zaradi svoje lege blizu tal možno hlode enostavno zvaliti na ležišče z uporabo dveh nakladalnih klančin. Prednost segmentnega ležišča je njena praktično neomejena dolžina, saj jo lahko razširite z dodatnimi moduli. Na ta način se lahko LT20B ustrezno pripravi na vsak projekt in celo reže zelo dolge hlode in tramove. Ob naročilu stroja LT20B lahko lastnik žage izbira med več možnostmi motorja, električnim ali bencinskim, in se odloči, ali potrebuje daljinsko upravljanje. To možnost pogosto izberejo tisti, ki nenehno delajo na stroju in režejo les iste vrste.

»LT20B je kompakten stroj. Menim, da ima številne prednosti zaradi svoje majhnosti in teže. To žago bi lahko uporabili celo v ladjedelnici, za ladje v popravilu,« se spominja Zygmunt.

 

 

Projekt je bil uspešno izveden, po zaključku pa se je Zygmunt odločil obdržati žago Wood-Mizer, da bi še naprej razvijal svojo dejavnost.

»Razcvet našega podjetja se je začel z žago Wood-Mizer. To je stroj, ki nam omogoča izpolnjevanje naročil, povezanih z obdelavo lesa,« nadaljuje Zygmunt.

 

 

Intervju z Zygmuntom je bil posnet v njegovi hiši, približno 80 % materiala za njeno gradnjo pa je bilo zmletega na žagi Wood-Mizer. Vsak stenski, stropni ali talni element je bil ročno obdelan z veliko natančnostjo.

 

 

Zygmunt je v poljskem časopisu GAZETA PRZEMYSŁU DRZEWNEGO videl oglas, da podjetje Wood-Mizer razpisuje natečaj med projekti, ki jih izvajajo z žagami Wood-Mizer. Zygmunt se je odločil sodelovati na tekmovanju s predstavitvijo svoje hiše.

»Zahvaljujoč temu sem se lahko pohvalil s svojim dosežkom, ki sem ga, začel z dizajnom na papirju, naredil sam, po lastni zamisli,« se nasmehne Zygmunt.

 

 

»V kategoriji Zgradbe je prvo mesto pripadlo hišici na drevesu, ki jo je zasnoval francoski oblikovalec, drugo mesto pa je pripadlo meni, poljskemu podjetniku z obale,« pravi Zygmunt. »Predstavljajte si moj ponos in zadovoljstvo. Navsezadnje je to zelo prijetno, saj zdaj vem: to, kar počnem, je všeč tudi drugim, ne samo meni.«

***

Naročite se na naše novice
Prejemajte e-poštne novice o ekskluzivnih posebnih ponudbah, novih izdelkih in vabilih na posebne dogodke!