Mobilna žaga za zabavo, terapijo in sprostitev

Jon Scott Lumber Yard

"Žaganje lesa z žago Wood-Mizer je zabavno! Je sproščujoče in terapevtsko," pravi Jon Scott, lesar iz New Yorka, ZDA.

Jon Scott se je začel zanimati za mizarstvo in les, ko je bil star 12 let. "Moja srednja šola ni ponujala praktičnega pouka, zato sem samouk. Vsega sem se naučil iz knjig, zdaj pa še naprej iščem nove uporabne informacije na internetu," pravi Jon.

"Zlasti ko sem bil mlad, je bil nakup lesa vedno drag zalogaj," nadaljuje Jon. Pred nekaj leti je dobil več hlodov rdečega hrasta, masivnega belega hrasta in črni oreh. Jon je takoj ugotovil, kako dragocen material je to za lesarja, in se odločil, da bo hlode odpeljal na lokalno žago, saj je mislil, da bo prejel ogromno zalogo lesa po ugodni ceni.

"Tamkajšnji lesar mi je zaračunal neverjetnih 19.000 dolarjev!" Jon vzklikne. "Plačal sem polno maloprodajno ceno obdelanega lesa za obdelavo in sušenje hlodov. Pri moji lokalni trgovini z lesom bi me stalo manj."

 

Jon Scott ChapelJon Scott Chapel
Jon Scott LumberJon Scott Lumber

 

Zaradi tega se je Jon posvetil  žaganju lesa, kar mu je prineslo prihranke in dodaten dohodek. "Potem ko sem več let opazoval demonstracije žag Wood-Mizer, ki so bile predstavljene na sejmih Woodworking Shows v New Jerseyju, sem se odločil, da jo kupim, da bom lahko sam žagal svoj les," pravi Jon. "Kot ljubitelj  se ukvarjam z različnimi vrstami obdelave lesa, od izdelave pisal do konstrukcije stebrov in tramov. Pričakujem, da se bom kmalu upokojil  in želim ostati aktiven ter se zabavati. Poleg tega rad prihranim denar in sovražim, da bi videl, kako ostanejo dobri hlodi neizkoriščeni. To so moji glavni razlogi za nakup žage Wood-Mizerja."

"Potreboval sem nekaj let, da sem se odločil za nakup, a zdaj, ko sem to storil, ne bi mogel biti bolj srečen," pravi Jon.

Jon se je odločil za mobilno žago Wood-Mizer LT40WIDE s hidravličnim nakladanjem hlodovine. Wood-Mizer posluje že več kot 40 let in je izdelal in prodal več kot 100.000 žag po vsem svetu, med katerimi je veliko modelov LT40. Nedavno je Wood-Mizer nadgradil to dobro znano žago z dodatkom možnosti WIDE za glavo žage, kar je ravno to, kar je kupil Jon. Glava WIDE ima širši vhod, kar omogoča Jonu, da na svoji žagi Wood-Mizer reže material širine do 84 cm brez ponovne konfiguracije stroja. S pomočjo hidravličnih rok Jon naloži hlod na posteljo žage in med upravljanjem hidravlike vrti hlod, ga optimalno postavi in trdno vpne na posteljo. Nato v elektronski napravi Setworks nastavi želeno debelino deske, glava žage pa se samodejno spusti na želeno raven. Nato se začne – rezilo na kolesih rezil se začne vrteti in Jon reže deske eno za drugo.

 

Jon Scott SawmillJon Scott Sawmill

 

Jon na ta način reže skoraj vse vrste lesa. »Ko sem začel, sem rezal vse. To je privedlo do tega, da sem zapravil veliko časa pri izvlečenju desk iz moje sušilnice za les, deske pa so bile ukrivljene, zvite ali preveč grčaste, da bi jih lahko uporabil. Naučil sem se biti bolj izbirčen glede hlodov, ki jih žagam,« pravi Jon. S svojo mobilno žago Wood-Mizer lahko Jon zdaj na svojem domačem posestvu spremeni hlode v dragocen les. Nedavno je les uporabil pri prenovi svojega doma, vključno z izdelavo mrežastih ograj in popravilom poškodovanih vrat.

Pri drugem nedavnem projektu je imel priložnost rezati precej zahteven les črne češnje in rezultat je presegel vsa pričakovanja. "Moji prijatelji, ki živijo uro stran od mene, so nekoč potovali po Islandiji in videli majhne kapelice na lokalnih kmetijah. Ko so se vrnili v ZDA, so prišli na idejo, da bi na svoji kmetiji zgradili čudovito kapelo. Prišel sem k njim s svojim LT40WIDE, in v treh dneh smo posekali potrebno količino materiala severnega belega jesena, črne češnje in hemlocka,« pravi Jon.

Če želite izvedeti, kako so Jonovi prijatelji zgradili kapelo Trinity Knot, preberite zgodbo "Gradnja edinstvene lesene kapele na kmetiji v Connecticutu." Kapelica se je izkazala za tako privlačno, da jo je Jon prijavil na tekmovanje Wood-Mizer My Project in zmagal! Kapela Trinity Knot je bila prepoznana kot najboljša v kategoriji "Unikatno in neobičajno".

 

Lattice Fence ConstructionLattice Fence Construction
Lattice FenceLattice Fence
Trinity Knot Chapel ConstructionTrinity Knot Chapel Construction

 

"Moj novi projekt je že v teku," nadaljuje Jon. "Skupaj z nekaj prijatelji smo se odločili zamenjati 36 lesenih klopi, vsaka je dolga približno 5 m. Originali so stari več kot 50 let in niso bili dobro izdelani: veliko je ivernih plošč, prekritih z obarvani furnirjem topolovega lesa, topol pa slabo prenaša madeže," pojasnjuje Jon.

Stacked LumberStacked Lumber

 

Za nove klopi so se odločili, da bodo uporabili hlode belega jesena, pridobljene iz dreves, ki jih je uničila invazivna žuželka jesenov krasnik (EAB). S spravilom in žaganjem teh poškodovanih jesenovih dreves lahko les še vedno živi v izdelkih, kot je pohištvo, in to več generacij. "Korist, ki je nastala iz tragedije," pravi Jon. "Naj ta dragoceni les še naprej živi v uporabnih izdelkih. Razrezali in posušili smo ga že okoli 5 kubičnih metrov."

Jon Scott Working on the SawmillJon Scott Working on the Sawmill

 

"Nikoli nisem pričakoval, da bom tako vzljubil žaganje," prizna Jon. "Iskreno povedano, bolj uživam v rezanju desk in tramov kot v izdelovanju uporabnega pohištva ali drugih izdelkov. Zdi se mi zabavno, sproščujoče in terapevtsko – LJUBIM svoj Wood-Mizer!"

***

Naročite se na naše novice
Prejemajte e-poštne novice o ekskluzivnih posebnih ponudbah, novih izdelkih in vabilih na posebne dogodke!