Razvoj družinskega podjetja z žagami Wood-Mizer na Azurni obali v Franciji

Restoring Family Sawmilling Business with Wood-Mizer LT20 in Cote d’Azur, France

 

Podjetje Spinelli Palanca Services ima več kot stoletje izkušenj s sečnjo, čiščenjem, obrezovanjem in podiranjem dreves. Družinsko podjetje je bilo ustanovljeno leta 1912, razvijalo pa se je skozi generacije. Leta 2014 sta posel prevzela dva strastna obdelovalca lesa - Sebastien Spinelli in njegov partner Cyril Palanca, da bi nadaljevala družinsko zapuščino ob ohranjanju najboljše kakovosti storitev.

»Delo z lesom je del družine,« pojasnjuje Sebastien Spinelli, solastnik podjetja. »Vse o lesu sem se naučil od svojega dedka in očeta, ki sta nekoč delala kot drvar in žagar. Moj oče Didier Spinelli je razvil žagarsko podjetje v Castagniersu in pridružil sem se mu leta 2014. S stroji in orodji Wood-Mizer smo ustvarili trgovino z lesom na Azurni obali.«

Danes se podjetje Spinelli Palanca Services nahaja v L'Able blizu Malaussèna, le 45 minut vožnje od obale Sredozemskega morja. Poleg proizvodnje kakovostnega lesa za različne konstrukcije in objekte, podjetje nudi storitve obrezovanja, redčenja in obrezovanja vseh vrst dreves, vzdrževanje zelenic v zasebnih domovih in na javnih površinah ter izdeluje kakovostna drva. »Smo ekipa strastnih ljudi, ki svoje veščine in strokovno znanje uporabljajo pri različnih lesno usmerjenih storitvah, pri tem pa spoštujejo okolje. Imamo certifikat PEFC in pripadamo globalnemu programu za spodbujanje odgovornega in trajnostnega gospodarjenja z gozdovi,« zagotavlja Sebastien.

 

 

Zaposleni v Spinelli Palanca Services so znani kot dobro usposobljeni za izvajanje najrazličnejših del v vrtovih, parkih in gozdovih ter vajeni dela v težkih razmerah, kot je visokogorska sečnja.

Žagarska dejavnost podjetja Spinelli Palanca temelji v celoti na orodjih in strojih Wood-Mizer. »Sodelovanje se je začelo pred približno dvema letoma, ko smo na spletu našli podatke o podjetju Wood-Mizer. Kupili smo stacionarno tračno žago LT20 z dolžino ležišča 7,2 m in robilnikom desk EG300. Operater uporablja brusilnik BMS250 in sistem za nastavljanje zob BMT150 za vzdrževanje originalnih rezil tračnih žag Wood-Mizer. Tračna žaga LT20 je najpomembnejši stroj v naši delavnici, saj nam pomaga dodajati vrednost lokalnemu lesu in kupcem oskrbovati izdelke najboljše kakovosti,« pravi Sebastien.

»Tračna žaga LT20 s podaljšanim ležiščem izdeluje dolge tramove, ki jih zahteva trg hiš in streh. Iz lokalnih gozdov v dolino pripeljemo les iglavcev, kot so bor, smreka in jelka, za izdelavo raznih mizarskih izdelkov za stanovanja, obloge in strehe. Uspešni smo tudi pri vrtnarjenju in opremljanju krajine,« poudarja Sebastien. »Kupci se vse bolj nagibajo k nakupu izdelkov iz lokalnega lesa. Videti je, da se ljudje zavedajo vrednosti lokalne dediščine. Naši izdelki temeljijo na regionalni tradiciji in zahtevah. Sledimo tradicionalnim mizarskim vzorcem območja Azurne obale in krajinskim okovjem, značilnim za sredozemsko obalo.”

 

 

Drugi pomemben stroj, ki ga upravlja podjetje Spinelli Palanca Services, je stroj za robljenje desk Wood-Mizer EG300. Dobro dopolnjuje tračno žago LT20, s čimer poveča učinkovitost proizvodnje lesa. »To je uporaben stroj, saj hitro in brez truda odreže grobe robove desk. Tudi z manj usposobljenim operaterjem lahko bistveno pospešimo postopek izdelave kakovostnih desk. Danes upravljamo EG300 samo z dvema krožnima reziloma, v prihodnosti pa želimo namestiti pet rezil in rezati popolnoma pravokotne letve,« pravi Sebastien.

Kmalu bo Spinelli Palanca Services razširil svojo dejavnost z industrijsko tračno žago WB2000 ter dodatno opremo za nakladanje hlodovine in ravnanje z materialom. »V sodelovanju z mestom in lokalnimi društvi želimo zgraditi linijo za industrijsko žaganje, ki nam bo tudi finančno vzpodbodno. S tračno žago WB2000 bomo dvignili produktivnost, dodali večjo vrednost lokalnemu lesu in več kupcev oskrbovali s kakovostnimi izdelki,« pojasnjuje Sebastien Spinelli.

»Opremo Wood-Mizer priporočam vsem žagarjem in lesarjem, ki iščejo učinkovite, zanesljive in gospodarne rešitve za predelavo lesa. Žage Wood-Mizer smo primerjali z drugimi konkurenčnimi blagovnimi znamkami in se prepričali, da Wood-Mizer ponuja najboljše razmerje med ceno in kakovostjo. Inženirji Wood-Mizerja razvijajo konfiguracijo industrijske linije WB2000, ki bo najbolj ustrezala našim poslovnim zahtevam,« potrjuje Sebastien.

 

 

Sebastien Spinelli in njegovo podjetje sta podprla francoske dneve odprtih vrat Wood-Mizer in sprejela na desetine strank v svojem obratu, da so opazovali delovanje žag Wood-Mizer. Marca 2023 je Wood-Mizer tukaj predstavil klasično mobilno tračno žago LT40, mobilno tračno žago LT20 WIDE, mobilno tračno žago LT15CLASSIC WIDE, skupaj s stacionarno tračno žago z dolgim ležiščem LT20, robilnikom desk EG300 in opremo za vzdrževanje rezil, ki se uporablja v podjetju Spinelli Palanca Services.

Več informacij:  https://www.spinelli-palanca.fr/ 

 

***

Naročite se na naše novice
Prejemajte e-poštne novice o ekskluzivnih posebnih ponudbah, novih izdelkih in vabilih na posebne dogodke!