Upokojeni inženir žagarstva in lesarstva v francoskih Alpah

Upokojeni inženir žagarstva in lesarstva v francoskih Alpah

 

Henri Kurzaj je francoski podjetnik poljskega porekla, ki se z lesom ukvarja že skoraj šest let. Njegovo podjetje Forest-Ethik se ukvarja z oblikovanjem in konceptom originalnih lesenih izdelkov iz lokalnega lesa. Uživa v življenju v majhni vasici Sainte-Marie-d'Alvey, strogo v Chemin du Freney, kjer beseda "frêne" pomeni obilico jesenovih gozdov.

"Vedno sem si želel najti prostor za sprostitev in tesen stik z naravo. Kot upokojeni gradbeni inženir, ki sem se zaradi službe veliko vozil in obiskoval različna gradbišča, sem želel kupiti svoje zemljišče in uživati v naravi vsak dan," priznava Henri. Njegovih 14 hektarjev gozda in polj je zanj res fantastična priložnost, da posluša ptice in opazuje rast dreves.

Savoie je francoska regija ob vznožju Alp, ki meji na Švico in Italijo. Ne slovi le po odličnih pogojih za plezanje, ampak tudi po izvirnih lokalnih izdelkih. Regionalni sir in vino z oznako "Savoie" sta znana kot ena najboljših v Franciji. Prav tako je pohištvo iz masivnega lesa, pridobljeno iz lokalnih gozdov. "Mislim, da je masivni les iz naših pokrajinskih gozdov plemenit in lep, zato ga je treba ceniti in spoštovati," pravi Henri Kurzaj.

 

 

Čeprav je Henri upokojeni gradbeni inženir, je še vedno aktiven v poslovnem življenju. "Veliko navdiha črpam iz gozdov, ki me obkrožajo. V okolici je veliko dreves, predvsem jesenov. Prav tako je v regiji velika konkurenca s številnimi znanimi podjetji, ki proizvajajo pohištvo in izdelke iz lesa. To je izziv sodelovati na tekmovanju in strankam ponuditi svoje originalne lesene dizajne," poudarja Henri. "Vesel sem, da lahko ponudim čudovit lokalni les, ki ni prišel z neke oddaljene celine. Ponosen sem, da lahko delam z lesom iz svojega gozda. Daje mi pravi navdih."

Henri je bil navdušen nad lesom, zlasti masivnim lesom, že dolgo preden je ustanovil podjetje za obdelavo lesa Forest-Ethik. Na začetku so bile majhne in enostavne kreacije, ki jih je oblikoval in izdeloval v svoji delavnici, kmalu pa je napredoval do bolj izstopajočih izdelkov, kot so mize, klopi, stoli ali police – vse iz naravnega masivnega lesa.

"Pri lesu mi je všeč njegov značaj. Vsako hlod, ki ga režem, je drugačen, tudi če je enak les. Les se vedno razlikuje po vonju, videzu in otipu," opaža Henry.

 

 

Forest-Ethik ponuja izdelke iz masivnega lesa, ki so kreativno oblikovani in dodelani z najvišjo natančnostjo. "Jaz sem avtor teh kreacij in sam sem pri izdelavi zasnov, konceptov in sklopov. Zaradi prejšnjega poklica tehničnega inženiringa imam dovolj znanja in izkušenj, da vse proizvodne korake opravim sam," pravi Henri.

"V svojih načrtih poskušam vsakič narediti nekaj zelo drugačnega, nekaj, česar na trgu ni. Lahko je miza, stol, pohištvo, v bistvu nekaj, kar se ne drži nobene znane šole, kombinacija jeklo in kovina. In vem, kako to narediti; imam patent za to, ki se imenuje Forest-Ethik."

 

 

"Ljudem je pri masivnem lesu zelo všeč njegova naravna oblika in vzorci, še posebej, če je dobro viden v izdelku. Zato se pri delu z lesom trudim ohraniti vse njegove naravne oblike, krivulje in grobe robove," razlaga.

Zdi se, da les daje mizarjem navdih, kot je Henri, in strankam, ki najdejo sveže ideje za različne izdelke iz lesa.

"Moje stranke imajo radi kreativne kombinacije lesa in kovine. Poslušam njihove ideje in ugotovim, kako njihovo vizijo spremeniti v pravi izdelek. Včasih sem presenečen nad tem, kako kreativne so moje stranke," priznava Henri.

 

 

Paleta orodij in strojev, ki jih Henri uporablja, sega od preproste motorne žage za podrta ali poškodovana drevesa v njegovem gozdu do različnih rezkarjev in brusilk ter končno do žage, hidravlične Wood-Mizer LT20. "Ta žaga mi je všeč zaradi svoje prilagodljivosti, mobilnosti in očitno zaradi visoke zmogljivosti rezanja. Režem hlode dolžine do 5,5 s premerom nad 60 cm in dobim visoko natančnost rezanja. Žaga LT20 ima avtomatiziran sistem za nadzor debeline plošč (Setworks)," pojasnjuje Henri.

"Najprej moram videti obliko in dolžino hloda. Nato s hidravličnimi funkcijami naložim hlodovino na ležišče žage, ga obrnem, da najdem najboljši položaj, in ga vpnem, da je stabilen in varen. Končno začenjam rezati – kar tako!"

 

 

Henri priznava, da je dolgo časa iskal dobro žago. Na začetku je bilo njegovo glavno orodje za razrez hlodovine motorna žaga, ker je bila to edini relativno enostaven način, ki ga je takrat poznal. Čeprav se je Henri trudil, da bi bile površine čim bolj ravne, je bil postopek preveč zapleten in je trajal preveč časa, da ne omenjam varnostnih standardov.

Henri je eksperimentiral z motorno žago na okvirju in preizkusil italijanska in kanadska orodja za žaganje. Kljub temu se nobeden od njih ni približal tistemu, kar je pričakoval od dobre žage.

"Pred približno petimi leti sem bil na razstavi v Lyonu in sem prvič videl mobilno žago Wood-Mizer. Zelo sem se navdušil, ker je bila pametna, praktična in profesionalna rešitev. Mislil sem, da to mora biti odgovor na vsa moja žagarska vprašanja," se spominja Henri.

 

 

Henri je poklical francosko pisarno Wood-Mizerja in izvedel za proizvodno tovarno Wood-Mizer na Poljskem. Odločil se je tudi stopiti v stik s poljskim osebjem in se o žagah pogovoriti v svojem maternem jeziku.

"Prijetno smo komunicirali. Edino vprašanje je bilo ali sem pripravljen vložiti v ta stroj? Odločil sem se za to in zdaj sem vesel svoje odločitve," poudarja Henri.

Danes Henri dela na materialu, ki je širok največ 60 cm, in če je treba izdelati večji kos pohištva, za pomoč prosi kolege mizarje, ki mu sestavijo leseno konstrukcijo. V prihodnje bi rad vse izdelal sam, zato razmišlja o nakupu skobeljnika/rezkarja Wood-Mizer.

"Moja želja je, da bi lahko sam izdelal velike lesene sklope," pravi Henri. "Lahko bi pripravljal surovine na žagi in izdelal končne izdelke na skobeljniku/rezkarju. Vem, z skobeljnikom/rezkarjem Wood-Mizer je to enostavno narediti!"

 

***

Naročite se na naše novice
Prejemajte e-poštne novice o ekskluzivnih posebnih ponudbah, novih izdelkih in vabilih na posebne dogodke!