Pametna uporaba urbanega lesa v Londonu

Pametna uporaba urbanega lesa v Londonu

Londonska platana (Platanus x acerifolia) je hibrid ameriškege platane in orientalske platane. Ena od platan je rastla v Eris Street in je ustvarila čudovit dom za žuželke in hrošče ter 130 let zajemala stari londonski smog. Toda zaradi gradbenega razcveta v zadnjih desetletjih na East Endu v Londonu drevo ni bilo varno, zato je bilo odločeno, da se drevo poseka. Ob ponovnem porastu zanimanja za nakup lokalnih izdelkov je urbani les dragocen vir, ki lahko pritegne okoljsko ozaveščene kupce pohištva.

 

 

Ko je bila platana posekana in je bila osemnajst mesecev neuporabljena, so jo spremenili v kup dragocenih desk. Platana iz Eric Street je dala nekaj impresivnih desk, vključno z nekaj čudovitimi na četrtine žaganim lesom z značilnim pegastim zrnom, znanim kot čipkasti les, iz katerega se bo naredilo nekaj čudovitih visokokakovostnih izdelkov.

 

Toda velikodušna platana, posajeno okoli leta 1880 za okrasitev viktorijanskih teras Mile Enda, bodo lokalne šole uporabljale tudi za izdelavo miz za dejavnosti, zelenih lesarskih skupin in lokalne dobrodelne ustanove, ki pomagajo bivšim zapornikom ter nekdanjim odvisnikom od drog in alkohola nazaj na pravo pot.

 

Ekipa Wood-Mizer UK in žaga LT20 sta prispela na kraj, ko je bilo polno različnih prostovoljcev in obiskovalcev, ki so želeli videti ta neverjetni stroj ter ponuditi pomoči pri premikanju predelanih desk z žage na kup.

 

Ko je David Biggs, vodja Wood-Mizer UK, pokazal mehansko prednost, pridobljeno z uporabo nagibnega kavlja, preprostega lesenega droga z jeklenim kavljem na tečajih, so se fantje odlično zabavali z valjanjem debla na hidravlične roke LT20. Stroj lahko obdela hlode do premera 800 mm, zato mora biti kos, ki ga želite rezati, brez štrlečih vej, sicer se bo zataknil v grlo glave žage.

 

Ko je obdelovanec na ležišču žage Wood-Mizerja, njegov sistem hidravličnih nakladalnih ročic, stranskih podpor, obračalnika in sponk pomaga pri postavitvi hloda, tako da ga je mogoče razžagati na četrtine (tj. žagati z rezilom, ki je tangencialno na rastne obroče in razkriti dragoceno figuro iz čipkastega lesa). Žaga Wood-Mizer je čudovito opravila razrez, z majhnim 2 mm rezom, ki je zmanjšal odpadke. Končna obdelava sveže žaganih desk je bila odlična, z minimalnimi valovi in sledi rezila, zaradi česar je skobljanje in obdelava veliko manj zamudna.

 

 

Kot pri vseh drevesih, ki so že dolgo živela v Londonu, zlasti tistih, ki so preživela drugo svetovno vojno, je imelo tudi drevo iz Eric Street majhno količino kovinske kontaminacije; drevo ni bilo polno šrapnelov, vendar je imelo svoj delež bodeče žice in žebljev, ki so bili dobro vraščeni. Kadar z rezilom zadanete v takšen predmet vraščen v les, se poškoduje rezilo, vendar nam razrez uspel le s tremi menjavami rezila.

 

Žaga Wood-Mizer je ves dan delovala brez težav in izdelali smo več kot 60 plošč debeline 32 mm, 38 mm in 150 mm v različnih širinah in dolžinah, vse lepo zložene. Za sušenje na zraku mora les ostati v zavetju najmanj eno leto.

 

 

Če pogledamo deske, si je enostavno predstavljati mizice, stole, jedilne mize, police in čudovite stvari s tem čudovitim in lokalnim, čipkastim filigranom. Staro drevo platana iz Eric Street je začelo drugo življenje!

***

Naročite se na naše novice
Prejemajte e-poštne novice o ekskluzivnih posebnih ponudbah, novih izdelkih in vabilih na posebne dogodke!