Trajnostno gospodarjenje z gozdovi lokalne skupnosti v Italiji

By Martina Valentini, GreenPress EnvironMedia

Trajnostno gospodarjenje z gozdovi lokalne skupnosti v Italiji

Video: Matteo Berlenga

 

V zadnjih 20 letih se je gozdarski konzorcij Alta Val di Suza Forestry Consortium iz Torina v Italiji zanašal na tračne žage Wood-Mizer, da bi dosegel dva cilja trajnostnega gospodarjenja z gozdovi – varovanje okolja in učinkovita uporaba surovega lesa.

 

"Dobro gospodarjeni gozdovi so pomemben del lokalnega gospodarstva," pravi Alberto Dotta, direktor gozdnega konzorcija. V svetu, ki ga vse bolj prizadenejo podnebne spremembe in vse pogostejše naravne nesreče, pravilno gospodarjenje z gozdovi ni več le koncept.

Konzorcij, ustanovljen leta 1953, upravlja z gozdovi 14 občin v Alta Val di Suza, ki obsega več kot 18 tisoč hektarjev. Trajnostno gospodarjenje vključuje načrtovanje in varstvo gozdov, od gospodarjenja z gozdovi do vzdrževanja poti. Med najbolj pereče izzive, ki so se pojavljali v zadnjih letih, je preprečevanje naravnih nesreč. Konzorcij si prizadeva zmanjšati tveganja, povezana s poplavami, zemeljskimi plazovi, snežnimi plazovi in požari. V dolini naravnih krajin in človeških naselij je zdravje smrekovih, borovih in macesnovih gozdov tesno povezano s kakovostjo življenja lokalnih skupnosti.

 

 

"Z dobrim gospodarjenjem z gozdovi njegove funkcije – od proizvodnje lesa do ohranjanja biotske raznovrstnosti – postanejo trajnostne," pojasnjuje Dotta. "Sedaj sodelujemo z Univerzo v Torinu na pilotnem mestu, da bi določili najboljše ukrepe za preprečevanje požarov." Ena izmed bolj zanimivih rešitev je zmanjšanje velikosti biomase. "Z zmanjšanjem biomase za 30-40 % lahko spremenimo lastnosti požara in tako ukrotimo plamene ob cestah, ki bodo postale prave gasilske linije". Načelo preprečevanja požarov ostaja odločilno, v korist gozdov in lokalnega prebivalstva.

V zgodnjih 2000-ih se je konzorcij preoblikoval v podjetje za optimizacijo uporabe lesa za ureditev lokacije, mostov in gradnjo infrastrukture.

 

 

"V tem času smo vlagali v stroje za obdelavo lesa, začenši s tračno žago Wood-Mizer LT20," pojasnjuje Dotta. "Ta stroj še naprej deluje, spreminja hlodovino v les in nam olajša vzdrževanje mostov, prehodov in ograj."

Glavna značilnost tehnologije žaganja Wood-Mizer, je po besedah direktorja konzorcija, prilagodljivost. Žaga LT20 je zasnovana za razrez hlodovine do premera 80 centimetrov, dolžine skoraj osem in pol metrov, opremljena pa je z elektronskim Setworks za nastavitev zahtevane debeline plošč. "Prednosti te žage so številne," dodaja Dotta. "Majhna, okretna in priročna žaga dobro deluje tako na gradbiščih, kot stacionirana v našem glavnem lesnopredelovalnem obratu. Skratka, Wood-Mizer se je skozi leta izkazal za vsestransko uporabnega in zanesljivega."

 

 

V bistvu, učinkovita uporaba surovin iz lesa pomeni ustvarjanje več priložnosti za sektor in njegove delavce. "Les odkupujemo po cenah od 25 do 30 evrov, ki se po predelavi lahko dvignejo do 600 evrov za kubični meter," pojasnjuje Dotta. Danes konzorcij zaposluje več kot dvajset ljudi. V začetku devetdesetih let prejšnjega stoletja so bili le štirje.

***

 

Naročite se na naše novice
Prejemajte e-poštne novice o ekskluzivnih posebnih ponudbah, novih izdelkih in vabilih na posebne dogodke!