Umetnost gradnje čolnov v Wisconsinu

By Olivia Eaker, Wood-Mizer

Umetnost gradnje čolnov v Wisconsinu

Lesar in žagar Joshua Swan že več kot dve desetletji izdeluje unikatne lesene čolne v svoji delavnici, ki se nahaja na čudoviti obali jezera Superior v Wisconsinu v ZDA.

 

Joshua Swan Boat in ProgressJoshua Swan Boat in Progress

 

»Na začetku sem potreboval svoj les. Moja žagarska pot se je začela takrat,« je dejal Joshua. Zaradi potrebe po rezanju lastnega lesa za projekte obdelave lesa je Joshua začel uporabljati majhno  motorno žago, vendar je hitro opazil pomanjkljivosti te vrste žage. Zaradi širokega zareza rezila motorne žage in zahtev fizičnega dela je Joshua hitro prerasel to motorno žago.

 

Joshua Swan Sawmill ShedJoshua Swan Sawmill Shed

 

Joshua je kupil prenosno žago Wood-Mizer, ki je poleg manjše količine odpadkov in natančnejšega žaganja s tankim žaginim listom omogočala lažje upravljanje in večjo prilagodljivost. »Brez prilagodljivosti žage Wood-Mizer, ne bi mogel početi tega, kar počnem,« je dejal Joshua. »Lahko preidem od žaganja velikih štorov Tamarack z uporabo konzolne glave do žaganja dolgih hlodov cedre za deske. To je neverjetno.«

Joshua Swan LT40Joshua Swan LT40

 

Opremljen s svojo novo žago, se je Joshua odločil zgraditi 4,27 m dolgo veslaško ladjo Lapstrake, brušeno, iz severne bele cedre in belega hrasta. »Zgrajena je bila skoraj v celoti iz lokalnega lesa, vključno z deskami iz severne bele cedre na okvirjih iz belega hrasta, steblom Tamarack in krmo iz belega hrasta,« je dejal Joshua. »Pritrjena z bakrom in bronom.«

Boat PlankingBoat Planking

 

Po zaključku svojega projekta je bil Joshua deležen pohval in podpore. »Vsi radi postavljajo vprašanja in dajejo pozitivne komentarje. To je del zabave pri vsem tem,« je dejal Joshua.

Pred tremi leti je Joshua znova nadgradil svojo žago v hidravlično prenosno žago Wood-Mizer LT40WIDE. »Moje najljubše orodje,« je rekel Joshua. »Kakšen fantastičen stroj! Večinoma delam sam in ta stroj je bil izpopolnjen in narejen za največjo varnost in učinkovitost pri enoročnem upravljanju,« je dejal Joshua.

 

Joshua Swan Front of BoatJoshua Swan Front of Boat
Joshua Swan 2019 BoatJoshua Swan 2019 Boat

 

S to novo žago je Joshua začel še en izjemen lesnoobdelovalni projekt in rezal svoj les za drugi čoln. »Name se je obrnil kupec, ki je želel repliko čolna, ki ga je uporabljal kot reševalec na kolidžu ob jezeru Michigan,« je pojasnil Joshua. S sklicevanjem na zgodovinske fotografije je Joshua izdelal pomanjšan model čolna, ki ga je nato uporabil za risanje načrtov v polni velikosti, postopek, znan kot lofting. Od tam je izdelal kalupe in šablone za izdelavo čolna. »Začel sem s hlodi, ki sem jih posekal sam ali kupil, izdelal gradbeno šablono in nato okoli tega zgradil čoln,« je pojasnil Joshua. »Okvir (rebra) je v celoti upognjen s paro, čoln pa je obložen s tremi plastmi cedre, vse skupaj z epoksi smolo.«

Joshua Swan Boat PlansJoshua Swan Boat Plans

 

4,27-metrska replika reševalnega čolna na vesla je bil 10-mesečni projekt, prenosna žaga Wood-Mizer pa je zagotovila potrebno natančnost. »Krmilo, kobilica, parno upogibno ogrodje in krma so  iz belega hrasta. Deska je sestavljena iz treh plasti severne bele cedre. Ograje so iz belega hrasta, notranji sedeži pa iz belega bora.« Joshua je rekel, da ves les za celoten projekt izvira iz dreves iz Wisconsina.

Original Boat PlansOriginal Boat Plans

 

»Lastnik ni mogel verjeti, da lahko čoln na fotografije spremenim in izdelam v čoln iz njegove mladosti,« je povedal Joshua. »Ko je lahko prvič stopil vanj, je rekel, da je bilo, kot bi stopil nazaj v preteklost. Zame je bilo izjemno koristno zgraditi repliko delovnega čolna iz Wisconsina v celoti iz dreves iz Wisconsina, ki sem jih razrezal v visokokakovosten les za čolne.«

Joshua Swan Finished BoatJoshua Swan Finished Boat
Joshua Swan Latest BoatJoshua Swan Latest Boat

 

Z več kot 10-letnimi izkušnjami v žagarstvu je Joshua razširil svoje poslovanje s čolni, tako da je dodal štiristranski skobeljni stroj/rezkar Wood-Mizer MP260, kmalu pa bo dodal tudi sušilnico za les.

Joshua Swan with SawmillJoshua Swan with Sawmill

***

Naročite se na naše novice
Prejemajte e-poštne novice o ekskluzivnih posebnih ponudbah, novih izdelkih in vabilih na posebne dogodke!