Brata iz Švedske uspešno vodita svojo gradbeno in mizarsko delavnico

By Wood-Mizer, Europe

Brata iz Švedske uspešno vodita svojo gradbeno in mizarsko delavnico

 

Göran & Lennart Ståhl izdelujeta lesne izdelke in lokalnim strankam dobavljata kakovosten les za gradnjo in zaključno obdelavo hiš na Švedskem. Brata uporabljata predvsem orodja in stroje iz programa Wood-Mizer Woodworking, vključno s štiristranskim skobeljnikom/rezkalnikom MP260 in debelinskim strojem MP160. "Te stroje Wood-Mizer je enostavno upravljati in so učinkoviti. Iskreno povedano, načrtujemo nakup še več strojev Wood-Mizer, saj smo navdušeni nad delovanjem te opreme," z nasmehom pove Göran.

Na Švedskem je 70 % ozemlja poraščenega z gozdovi, zato je med domačini priljubljena dejavnost obdelava lesa. Jezero Tisnaren v bližini Hallsberga na Švedskem je glavna turistična znamenitost regije, kjer je veliko počitniških hišic in kampov. Je priljubljena počitniška destinacija, ki jo obdajajo čudoviti gozdovi in odlični kraji za ribolov. Hallsberg je osrednja občina v pokrajini, vendar bratje Ståhl živijo in delajo v bližnjih mestih Granvik in Rävhult.

 

 

"Imamo dolgo tradicijo dela s tem materialom. Les je fascinanten in ima svoje življenje," pravi Lennart. "Naš oče je bil inovativen in vešč mizarstva. Bil je tisti, ki nas je naučil večino tega, kar vemo o lesu. Očeta ni več med nami, vendar sem prepričan, da bi mu bili sodobni stroji za obdelavo lesa všeč," dodaja Göran.

"Pri skobljanju deske se struktura lesa spreminja glede na vrsto lesa. Različne vrste lesa imajo svoj vonj, tako da lahko natančno prepoznate, s čim se ukvarjate. To je najbolj fascinantno," pravi Lennart. "Pri obdelavi lesa mi je všeč, da začneš od začetka, od sekanja drevesa, nato ga oplemenitiš z žaganjem, sušenjem in skobljanjem. Prisoten si pri celotnem postopku! Na koncu se počutiš dobro, ko vidiš, da je vgrajen na stavbi ... in bo tam morda ostal še naslednjih 100 let."

"Pri delu z lesom imaš običajno le eno priložnost in moraš vse narediti prav. V nasprotnem primeru moraš projekt začeti znova z drugim materialom. Pri delu z jeklom se ta težava ne pojavi, saj jeklo lahko ponovno varite," poudarja Göran.

 

 

Brata izdelujeta predvsem gradbeni les in se ukvarjata z nekaterimi mizarskimi deli, vendar gre običajno za posebna naročila z meritvami. Les pridobivata iz bližnjih gozdov, včasih pa ga kupita tudi pri lokalnih žagarjih. Šele ko je les posušen, ga lahko začneta obdelovati na skobeljniku/rezkalniku Wood-Mizer MP260. "Stroj smo kupili pred približno tremi leti in smo nad njim navdušeni," pravi Lennart. "Prej smo delali s staromodnim skobeljnikom, vendar je bil težji in nastavljanje nožev je trajalo dlje. Pri skobeljniku MP260 to traja približno 20 minut, če ste to že kdaj počeli. To je preprost stroj, ki se ga lahko nauči upravljati vsak."

"Spomnim se, da so se ti priljubljeni stroji za obdelavo lesa v devetdesetih letih prejšnjega stoletja prodajali kot izdelki Moretens, danes pa je proizvodnjo prevzel Wood-Mizer in jo dvignil na višjo raven," pravi Lennart. Podjetje Wood-Mizer ima več kot 40 let izkušenj s proizvodnjo kakovostnih žag, te izkušnje pa so pripomogle k razvoju linije kompaktnih in praktičnih strojev za obdelavo lesa.

Štiristranski skobeljnik/rezkalnik MP260 je natančen in zanesljiv stroj za majhne in srednje velike mizarske delavnice. Stroj ima štiri rezalne glave z zamenljivimi noži za obdelavo štirih strani deske v enem prehodu. Na voljo sta dve horizontalni in dve vertikalni rezalni glavi, ki ju poganjajo ločeni motorji. Skobeljnik/rezkalnik MP260 ima delovno mizo iz litega železa, ki zagotavlja večjo stabilnost in vzdržljivost. Ergonomska nadzorna plošča omogoča enostavno upravljanje. "Prednost tega skobeljnika/rezkalnika je, da hkrati skobeljuje vse štiri strani. Dela nam ni treba večkrat izvajati. Enkrat ga poženemo in je končano. S prilagodljivo hitrostjo med 2 in 12 m/min. vedno dobimo lepo obdelano površino," pravi Lennart. "Stroj lahko obdeluje tudi kose širine do 260 mm, zato je kot nalašč za izdelavo kakovostnih gradbenih elementov in nosilcev."

 

 

Drugi lesnoobdelovalni stroj, ki ga brata uporabljata v svojem podjetju, je skobeljni stroj Wood-Mizer MP160 za izdelavo desk in letev natančnih dimenzij. Stroj ima eno vodoravno rezalno glavo za debeljenje (spodnja miza) in skobljanje (zgornja miza). Pri preklapljanju med obema operacijama ni treba ustaviti ali ponovno nastaviti stroja.

Oba lesnoobdelovalna stroja izdelujeta končne izdelke po posebnih naročilih strank, vključno s talnimi ali fasadnimi oblogami, stropnimi letvicami, ostrešji, podložnimi letvami in drugimi okrasnimi elementi. "Na lesnoobdelovalnih strojih Wood-Mizer lahko izdelujemo različne profile. Vse te zahtevne profile izdelamo v enem prehodu. Stranka dobi izdelek, ki je pripravljen za montažo. Po namestitvi ustreznega noža za rezanje lahko te elemente izdelamo v poljubnem slogu," pojasnjuje Göran. "S temi stroji smo zadovoljni, in ker se v naši delavnici tako dobro obnesejo, jih priporočamo tudi drugim obrtnikom in obdelovalcem lesa."

 

***

Naročite se na naše novice
Prejemajte e-poštne novice o ekskluzivnih posebnih ponudbah, novih izdelkih in vabilih na posebne dogodke!