Britanski kmet uporablja žago LT20 za povečanje dobička

By Wood-Mizer, Europe

Britanski kmet uporablja žago LT20 za povečanje dobička


Henry Brown je z očetom delal na kmetiji Grange in je zdaj nekaj več kot 20 let samostojni podjetnik v opatiji Rosedale. Na kmetiji s površino 300 hektarjev, ki se nahaja v osrčju severnih Yorkshire Moors, Henry in njegova žena upravljata kmetijo s 400 ovac, 1200 prašiči, konji, dve počitniški hiši in lesarstvo.

"Imam tako raznolik opis dela," se smeje Henry. "Ne glede na to, ali gre za počitniške hiše, kmetijsko, lesarstvo, vsak dan je drugačen!" Vendar pa ni bilo vedno mogoče najti različnih možnosti za ohranjanje donosnosti kmetije.

"Kot mladenič je odlična ideja, da dneve preživiš na kmetiji, se voziš na štirikolesnikih, traktorjih in vse se zdi zelo zabavno," se spominja Henry. "Naslednjo minuto imate ženo in otroke! In nenadoma se nam je zdelo, da hribovska kmetija ne bo ustvarila dohodka, ki ga potrebuje naša družina."


Henry and his wife manage 300 acre farm

There are 1200 pigs on the farm

Grange Farm in North Yorkeshire

V začetku leta 2000 sta Henry in njegova žena začela iskati dopolnilno kmetovanje z drugimi načini za povečanje svojega dobička.

"[Dobičkonosnost], medtem ko je kmetovanje pogost problem, zagotovo na teh področjih" pove Henry. "Imam dva ali tri prijatelje, ki so se prav tako razširili - eden v jeklene izdelke, drugi pa v kamen. Želel sem se prepričati, da bo moja širitev v nekaj drugega, ljubezen in ne samo zato, ker bi to moral početi." Njegova žena Jane si je vedno želela voditi penzion in počitniško hišico. Stari hlev so skupaj preuredili v očarljiv B&B, ki ga oddajajo v najem ljudem, ki si želijo pobegniti od mestnega vrveža.


B&B cottage at the Grange Farm

Henry je opravil gozdarsko vajeništvo na bližnjem gradu Howard in se odločil, da bo lahko začel s proizvodnjo lesa. Med usposabljanjem je eno leto delal z žago Wood-Mizer LT40. Na ta način se je obrnil na Wood-Mizer in poiskal žago s katero bi lahko začel z nizkim proračunom. Rezultat je bila osnovna, a kompetentna žaga LT15.

"Ljudje so šokirani, ko vidijo, kaj lahko proizvede" pove Henry. "Dobro je bilo začeti z žago, kot je LT15, za širitev na nova področja, ne da bi morali porabiti ogromne količine denarja, ne da bi vedeli, kakšen bo donos. Začeli smo počasi, le lokalno predelali nekaj hrasta. In od takrat rastemo."


The first sawmill at the farm was the Wood-Mizer LT15

Vstop na trg lesa je lahko zahteven, saj imajo uveljavljene žage pogosto zelo zveste stranke. Henry je svoje storitve razširil na svetovanje in dostavo ob koncih tedna in je pripravljen na vse, da bi dosegel cilje stranke.

"Pred nami je veliko različnih projektov" pove Henry. "In nikoli nimamo odnosa: Oh, tega ni mogoče storiti. Všeč mi je izziv!"


The LT15 opened up the marketplace without big investment

"Imamo raznoliko bazo strank, ki mi je zelo všeč - vsem, od gradbincev, arhitektov, krajinskih vrtnarjev, pa vse do vaših vikend navdušencev." Stranke obiščejo, pregledajo hlode, ki jih ima Henry na zalogi, in pobrskajo med posušenim lesom, da bi našli popoln kos, ki ga iščejo za dokončanje projekta.

"Prišel je fant, ki je naročil veliko jesenovega lesa - pri tem ni nič nenavadnega," pripoveduje Henry. Ampak to je bilo za trakove 10 x 75 mm ... Gradil je čolne! Naokoli zlaga in prepleta jesenov les." 75 % lesa, ki ga predeluje Henry sta poleg macesna še srebrna breza in hrast.


Henry at log stock

"Večina kupcev želi vedeti, od kod prihaja njihova nova preklada ali vrtno pohištvo" pravi Henry. "Naš les radi pridobivamo lokalno. Na primer, nabavil sem čudovit kos platana, ki je bil prej namenjen za sekljanje in kurjenje, vendar sem ga rezkal. V njem je bil osupljiv zrnati les z osupljivim značajem. Tukaj ni odpadkov. "


Henry at timber stock

Po nekaj letih se je Henry odločil nadgraditi na večjo, mobilno žago LT20.

"Želel sem začeti pospeševati posel," se spominja Henry. "Imel sem čredo krav Aberdeen Angus, ki so bile šest mesece na leto v štali in niso ustvarjale velikega dobička. Sedel sem in se odločil, da bom raje razširil svoje podjetje z lesom. Prodaja črede je omogočila nakup modela LT20 in je zagotovo letno ustvarila večji dobiček, kot ga je ustvarila čreda."


After several years Henry upgraded to LT20 mobile sawmill

Sawing with LT20 sawmill

"Zmožnost, da greste ven in opravite mobilni razrez, je pripomoglo k razvoju podjetja" pojasnjuje Henry. "Nismo na glavni poti, zato nam je zmožnost premikanja žage odprla meje. Prenovili smo tudi spletno stran, kar je močno pomagalo. V tem zadnjem letu sem bil presenečen nad tem, kako zaposleni smo! "

Dodajanje peči za sušenje lesa za projekte v prostorih je pripomoglo k razširitvi tega, kar lahko ponudi strankam.


The kiln dryer

Dried timber

"Moja ljubezen je do majhnih notranjih in zunanjih zaključkov; tam vidim, da se poslovanje razvija skozi leta" pravi Henry. "To je področje, ki bi ga rad razvil - razkazoval les v njegovem pravem, naravnem videzu. Super stvar je, da s to vrsto žage to lahko storite. Kotov je toliko, da lahko režete les. Za poroko smo odrezali prečne kolobarje, ker smo lahko hlod postavili pokonci in z njega zrezali rezine."


Project - bench

Project - a bench with a canon

Project - garden furniture

Project - gate

Project - cookies

Project - table

Ker se poslovanje z lesom širi, Henry razmišlja o tem, da bi zaposlil nekoga za polni delovni čas, ki bi zanj vodil kmetijo, s čimer bi se osredotočil na les, kar je njegova strast.

Drugim, ki se zanimajo, deli naslednji nasvet. "Če nameravate kupiti žago, vedite, v katero smer boste šli. Ko sem začel tukaj, smo se osredotočili na hrastovo pot, nič drugega." Omeni, da so kljub prejetim prošnjam zavrnili delo za stene in talne obloge, pri čemer so se osredotočili in razširili na nišo za prilagojene projekte za specializirane stranke.


Henry with timber

Henry Brown is an owner of Grange Farm

Več informacij: www.grangefarmtimber.com

***

Naročite se na naše novice
Prejemajte e-poštne novice o ekskluzivnih posebnih ponudbah, novih izdelkih in vabilih na posebne dogodke!