Žage Wood-Mizer spodbujajo rast in krepitev vloge žensk v Pakistanu

By Rafaela Laurentino, Wood-Mizer

Žage Wood-Mizer spodbujajo rast in krepitev vloge žensk v Pakistanu

 

Ciqam Green Solutions Private Limited, znan tudi kot Ciqam, deluje na skrajnem severu Pakistana, blizu Kitajske, natančneje v dolini Hunza. Ta regija je znana po gorah in vaseh, približno 2500 metrov nad morjem. Dolina Hunza, ki so ji nekoč vladali knezi, je bogata z dediščino.

"Ciqam" pomeni "zeleno" v Burushaski, kar simbolizira rast in blaginjo. Ciqam se zavzema za enakopravnost žensk, spodbujanje enakosti spolov in spodbujanje trajnosti. Imeli smo priložnost govoriti z Aqeelo Bano, izvršno direktorico podjetja Ciqam, da bi dobili vpogled, kako podjetje pomaga ženskam v Pakistanu premagati socialne in kulturne ovire, da bi dosegle ekonomsko enakopravnost.

 

Ciqam Green Solutions Private Limited

"Včasih smo sodelovali z agencijo Aga Khan Cultural Services Pakistan (AKCSP), ki se osredotoča na ohranjanje in promocijo kulturne dediščine," pravi Aqeela. "Cilj projekta je bil ustvariti priložnosti za mlade ženske iz revnih gospodinjstev in jih vključiti v projektih razvoja dediščine za AKCSP. Ženske bi delale na delovnih mestih, kot so mizarstvo, vodovod in zidarstvo, ki v Pakistanu večinoma veljajo za moška dela, s čimer bi izpodbijale tradicionalni pogled na ženskost. "

Aqeela se je v mladost pridružila AKSCP kot pripravnica, ko je organizacija prenavljala 1100 let staro trdnjavo Altit, enega najstarejših spomenikov Gilgit-Baltistana, ki je imel pogled na trgovsko pot svile med Kitajsko in Evropo. Veliko se je naučila od tujih svetovalcev na področju obnov in rekonstrukcije dediščinskih mest, pridobila različna znanja, kot so topografska in arhitekturno kartiranje ter risanju načrtov. Leta 2008 je norveško veleposlaništvo, glavni podpornik sklada Aga Khan za kulturo, obiskalo Gilgit-Baltistan in bilo navdušeno nad edinstvenimi veščinami obdelave lesa, ki so jih pokazale mlade ženske v dolini Hunza.

1100 let stara trdnjava Altit

Pod pokroviteljstvom norveškega veleposlaništva je skupina imela priložnost obiskati Norveško za dva tedna, da bi se učila od lesarjev in pridobila vpogled v njihovo delo.

»Med tem obiskom smo prvič videli stroj Wood-Mizer in bili navdušeni nad njegovimi zmogljivostmi.« Pripoveduje Aqeela. »Po vrnitvi v Pakistan smo bili hvaležni, ko smo izvedeli, da se je norveško veleposlaništvo odločilo, da nam podari stroj, in upali smo, da bo to Wood-Mizer.«

Veleposlaništvo je podpiralo Ciqam na njihovi poti in zagotavljalo finančno pomoč od leta 2008 do 2016, ravno dovolj časa, da so se uveljavili kot neodvisno podjetje.

»Danes s ponosom pravimo, da kot neodvisne ženske vodimo svoje podjetje. To se ujema z enim od osrednjih ciljev našega projekta – enakopravnost žensk, da prevzamejo nadzor nad svojim življenjem in prispevajo h gospodarstvu.«

 

Tehnologija Wood-Mizer

»V Pakistanu običajno najdete stare in zastarele stroje žag. Vrsta tehnologije, ki jo ponuja Wood-Mizer, je edinstvena in nezaslišana v Pakistanu,« pravi Aqeela. »Nove žage Wood-Mizer so nadomestile našo staro tračno žago, ki je imela izpostavljene rezila in ni bila varna za uporabo. Ne samo, da ni bila zelo učinkovita, ampak je za delovanje zahtevala tudi več delovne sile.«

Nova žaga Wood-Mizer LT70 uporablja tehnologijo rezanja z ozkim trakom. To rezilo ustvari tanke reze v lesu, debeline največ 2 mm. Posledično se iz vsakega hloda naredi več desk, manj lesa pa gre v žagovino. Pri žagi LT70 gredo deske skozi robilnik Wood-Mizer EG300, ki odstrani robove in razreže deske na zahtevano velikost. Uporaba teh dveh strojev Wood-Mizer v tandemu bistveno poveča produktivnost in olajša delo.

Prehod na Wood-Mizer je izboljšal varnost in povečal učinkovitost, kar jim je omogočilo, da iz vsakega hloda pridobijo več in skrajšajo čas proizvodnje. »Želim pripeljati več strojev in tehnologije iz Wood-Mizerja, saj nadaljujemo s sodelovanjem in rastjo podjetja.«

Ciqam je specializiran za tri različne linije izdelkov:

Pohištvo: ponujaj dobro izdelano pohištva, vključno s stoli, mizami in omarami.
Gradbeništvo in restavriranje: njihovo strokovno znanje in izkušnje na področju oken, vrat, talnih oblog, lesenih stenskih opažev in strešnih kritin. Njihovo strokovno znanje vključuje dediščino, ohranja njihovo zgodovinske celovitosti.
Okolju prijazno ustvarjanje: kreativno preuredijo ostanke lesa za izdelavo namizne posode, pripomočkov, igrač in glasbil za svojo glasbeno šolo. Prednost dajejo učinkoviti rabi virov in zagotavljajo, da nič ne gre v nič. Obnova in sprememba namembnosti sta zanje ključni načeli.

 

Zavezanost okoljski trajnosti

Aqeela se zavzema za okoljsko trajnost in izraža zaskrbljenost zaradi podnebnih sprememb. Živi med gorovjem Karakoram in ledeniki, kjer topografija v Gilgit-Baltistanu vključuje ozek zelen pas na vrhu gora, ki pokriva le 2% celotnih 72.000 kvadratnih kilometrov.

»Soočamo se z velikim tveganjem zemeljskih plazov. Za omilitev tega pojava sadimo drevesa na območjih, ki so nagnjena k zdrsom, ustvarjamo zelene pasove, ki pomagajo preprečevati erozijo in zmanjšujejo izpuste ogljika. Samo v zadnjih treh letih smo posadili približno 13.000 dreves.«

 

Dolina Hunza

»Ukvarjamo se predvsem s tem, čemur pravimo 'zeleni les', ki se razlikuje od gozdnega lesa. V naši regiji gozdovi ponujajo les, kot sta brin in cedra, medtem ko lokalno pridelan les, kot so topol, murva, oreh in ruska oljka, imenujemo zelen les. Spravilo gozdnega drevja zahteva veliko časa, saj so nekatera stara več kot sto let, medtem ko zeleni les običajno dozori v 15 do 20 letih in ga je mogoče zlahka ponovno zasaditi.«

Izobraževanje je ključni vidik Ciqamovega poslanstva. Z delavnicami in akcijami ozaveščanja želijo izobraževati rezbarje, tesarje in dobavitelje lesa o prednostih uporabe lokalno pridobljenega »zelenega lesa« namesto poseka gozdnih dreves.

 

Enakost spolov in gospodarska enakopravnost

Leta 2008 je Ciqam sprožil projekt, katerega namen je mladim ženskam iz revnih gospodinjstev ponuditi zaposlitve, kot so tesarska, vodovodna in zidarska dela. S podporo AKCSP je Ciqam prek nevladne organizacije uspešno usposobil številne ženske, preden je pobudo vključil v svoj poslovni načrt.

»Verjamem v enakopravnost žensk. Ker prihajam iz marginalizirane družine z nizkimi dohodki, poznam veliko drugih deklet v podobni situaciji, ki želijo preživljati svoje družine,« pravi Aqeela. »Zlasti tukaj na tem območju se soočamo z družbo, v kateri prevladujejo moški, z diskriminatornimi ovirami, ki narekujejo, katera delovna mesta so za moške in katera za ženske. Veliko delovnih mest je ločenih po spolu in to želimo preseči, da bomo vsa človeška bitja z enakimi možnostmi. Želimo zagotoviti, da lahko sledite kateri koli poti, ki jo izberete, ne glede na to, ali ste rojeni deklica ali deček.«

Skupaj izzivajo tradicionalne norme spolov in ženskam odpirajo vrata v nove netradicionalne poklice.

 

 
»Počaščen sem, da vidim razliko, ki jo je naredil Ciqam,« pravi Christoff du Plessis, tehnični prodajni predstavnik Wood-Mizerja. »Med več kot 100.000 žagami, ki jih je Wood-Mizer proizvedel v svoji 40-letni zgodovini, mnoge upravljajo operaterke in podjetnice. Čudovito je imeti podjetje, kot je Ciqam, ki prispeva k lokalnemu gospodarstvu v Pakistanu, in videti, kako skupnost podpira podjetja v lasti žensk, medtem ko starejši in domačini blagoslavljajo naše stroje za uspeh.«

 

***

Naročite se na naše novice
Prejemajte e-poštne novice o ekskluzivnih posebnih ponudbah, novih izdelkih in vabilih na posebne dogodke!